Yoga in een notendop

/Yoga in een notendop
Yoga in een notendop 2018-06-01T10:30:46+00:00

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet woord ‘juy’ dat ‘juk’ betekent. In de loop van de tijd is hier het woord ‘verbinding’aan gekoppeld. Het gaat dan om de verbinding tussen lichaam en geest. De yoga van de filosoof Patanjali, die ongeveer 200 jaar voor Christus leefde, vertegenwoordigt de langdurige ontwikkeling van yoga als filosofische stroming.

Yoga als leefwijze
Yoga is naast een filosofie ook een leefwijze en een oefenmethode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken te zijn (lichaam en geest, buiten en binnen, spanning en ontspanning, enz). Hierdoor komen we uiteindelijk tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren. In het westen associeert men yoga vaak met het doen van houdingen die heel bewust worden uitgevoerd.

Balans tussen lichaam en geest
In het leven van moderne mensen kan de balans tussen lichaam en geest verstoord raken. Yoga bied je oefeningen die het evenwicht herstellen. Het maakt lichaam en geest sterk, levendig en flexibel. Door yoga leer je te luisteren naar je eigen lichaam. Yoga is bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. In je volledig mens-zijn, zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Yogahoudingen (asana’s)
Yoga is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid en kracht van het lichaam. In elke yogales doe je een aantal yogahoudingen. Alle houdingen hebben als doel je lijf en hoofd beter te laten functioneren. Tijdens de yogahoudingen, rek en span je allerlei spieren. De houdingen zorgen voor sterkere spieren, een goede houding en een verbeterde doorbloeding van het hele lichaam. De yogahoudingen (asana’s), de adem- en ontspanningsoefeningen zijn onderdelen van yoga. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel. Het lichaam krijgt de kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden. Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, maar het kan je ook mentaal en emotioneel meer energie en ruimte geven.

Bewustwording
Doordat je je meer bewust wordt van je lichaam volgt ook innerlijk bewustzijn. Tijdens de yogales ben je met je hele aandacht in het hier en nu en dus bij de oefeningen. Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijk bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen. Hierdoor leer je de signalen zoals bijvoorbeeld stress en vermoeidheid eerder herkennen.

Ontspanning
Het resultaat van een yogales is dat men zich diep ontspannen kan voelen.

Vrijblijvend ervaren

Proefles

Benieuwd of yoga iets voor jou is? Vraag een gratis proefles aan om het zelf te ervaren.

Aanvragen

Testimonials

Toen ik begon met Yoga ben ik goed ontvangen. Inmiddels weet ik welke lessen bij me passen en merk ik de voordelen van yoga in mijn dagelijks leven.

Bart van Dam

Bij Yogastudio Jnana binnenstappen voelt als thuiskomen. Een fijne sfeer, persoonlijk contact en uitstekende docenten.

Jolanda van der Linden

Voel je welkom

Benieuwd naar de mogelijkheden om in onze studio yoga te volgen?

Bekijk de mogelijkheden
Weekpas
De beste manier om kennis te maken met yoga en onze studio.
 Aanvragen
close-link
Proefles
aanvragen
Voel je welkom! 
 Versturen
close-link
Babymassage
Aanmeldformulier
Ontvang hem direct in je mail
 Ja, klinkt goed
close-link
Fit na de Bevalling
Aanmeldformulier
Ontvang hem direct in je mail
 Ja, klinkt goed
close-link
Contact opnemen
Stel hier al je vragen.
  Versturen
close-link

Request a lesson

Feel welcome

*After the sign up you receive the trail lesson by e-mail. 

Proefles aanvragen

Zwangerschapsyoga

*Na inschrijven ontvang je een mail met je proefles

Proefles aanvragen

Voel je welkom!

*Na inschrijven ontvang je een mail met je proefles

Laat hier je bericht achter

*Wij zorgen ervoor dat je bericht bij de juiste persoon terecht komt en doen ons best om zsm te reageren. Alvast bedankt!